1 Ekim 2010 Cuma

Obituary, Ölüm ve Çürüyen Dünya


Çürümüş yollardan gelen kaderle birlikte
Ağzından boşalan kanı hisset!
Kanayan ruhunun senden alındığını hisset!

Heavy Metal dünyasında kapsam açısından Iron Maiden ne kadar önemliyse, Death Metal dünyasında da Obituary o kadar önemli olmuştur. Çevremize baktığımız zaman Obituary grubuna ait bir çok görüntüye şahit olmuşuzdur. Hatta gün gelmiş belki sokak pazarlarında bile üzerinde Obituary yazan malzemeler görmüşüzdür. Gruptan bağımsız olarak sergilenen bu denli bilinirlik, tanınırlık müzikal açıdan çok ters köşedeydi. Daha karanlık yönlere ve bilinmeyen yönlere sirayet ediyordu.

Taklit edilemez sifon sesi tadındaki uğultulu John Tardy vokaliyle, çok keskin, vurucu, karanlık yolların izini süren ritim gitar partisyonlarıyla, karanlık dünyayı ve kaotik atmosferi aktaran solo gitar melodileriyle, ölümcül ve güçlü lirikleriyle mezar taşımızın üzerine imza atacak bir kalemi yansıtan, adrenalin pompalayıcı bir dünyadır Obituary.


Işık belirince yavaşça ölüyoruz.
Ruh çürüyor.
Acı, yaşamın yaralarını kavrar,
Ruhunu aydınlatır,
Koruduğun şeyleri öldürür,
Ruh çürür.
Acının ölüşü, ruhun öldürüşü...


Cehennemi andıran karanlık (kirlenen) dünyayı, çürümüş bedenleri ve ruhları, ölüm sebebi varyasyonları, bazen de dünyayı öldürüşümüz, her geçen gün mahvolan, kaynaklarını tükettiğimiz ve zehirli gazlara mecbur kıldığımız dünyayı anlattıkları lirikleriyle; bu lirikleri ürkütücü, korku veren, Limbo boyutuna gitmemize neden olan karanlık bir temayla yansıtışlarıyla bizi yolculuğa çıkarmış efsanedir. Tüm bunları sergiledikleri ve icra ettikleri müzikle o kadar iyi bütünleştirmişlerdir ki ölümün, kirlenen dünyanın ve her geçen gün bozulan havanın sıcak kanatlarını suratımızda hissetmiş, karanlık dünyalarda bilinmeyen yolculuklara çıkmışızdır.


Tartışmasız en çok sevdiğim Death Metal eseri olan Cause Of Death’in öznesidirler. Bu albümü bu kadar özel ve anlamlı yapan şey neydi? Obituary’nin müziksel olarak yansıtmak istediği seslerin tercümanlığını, James Murphy tekniği ile çalınmış solo gitar partisyonlarının yansıtmasıydı. Murphy’nin soloları albümün soundunun markasını belirlemiş, albüme çok karanlık hava katmış, insan ruhunun derinliklerine akan korkunç ve adrenalin salgılayıcı seslerin bekçiliğini yapmıştır. Sadece Obituary’nin değil Death Metal tarihinin ders olarak gösterilmesi gereken eserlerinden biri nüfuza getirilmiştir.


Bu çürümüş kaybolan toprak parçasını iyileştir!
Karanlık ışığın yeni bir formu olmuş
Nihayetinde seni orada bulacağım
Zamanla samimi bir şekilde savaşacağım
Cesetler kuşkusuz ölüm hakkında yalan söyler
Benim zamanında bu bir kabalık
İlk kutsanan yere düştük
Asla bitmeyen ruhların barındığı

2 yorum:

koala dedi ki...

İlk "Slowly we rot"ı dinlemiştim vokale bayılmıştım, o gün bugün kendilerinin hastasıyımdır. Liseden Aziz'in kulakları çınlasın o keşfettirmişti :)

Atilla Çelik dedi ki...

Hastasıyız hırıltılı, lıkır lıkır, gurul gurul akan sifon sesli Tardy vokalinin :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails