2 Kasım 2010 Salı

Copernicus'un Dokunuşu


Polonyalı Copernicus, Avrupa’nın bir nevi karanlık çağlarını yaşadığı bir dönemde, yıllar boyu din adamı olarak yaşamış ama 160 olan IQ’sü ile dine körü körüne saplanıp kalmamış; engizisyon mahkemesinin kelle alan kılıcından sakınmak üzere ölümünden kısa bir süre önce Latince olarak yazıp yayınladığı dünyanın evrenin merkezi olmadığı, güneşin çevresinde döndüğü gibi o zamanın şok edici tespitleriyle gönül rahatlığıyla mezarına girmiştir. Kendisi modern astronominin kurucusu olarak yer edinse de eserini yayınlar yayınlamaz ölmesi ilginçtir. Kilisenin dogmatik politikasından kendisini yalıtmış bu nadide kişiliğin aydınlanma fikrinin öncülerinden olması ayrı bir tartışma konusudur.

Heavy Metal’in en iyi seslerinden ikisi Sir Allen Russel ve Jorn Lande’ın ortak projesi olan Allen/Lande isimli projenin üçüncü albümü 5 Kasım tarihinde yayınlanıyor. Ön planda olan iki isim Allen ve Lande olsa bile, aslında bu projenin can simidi, bir çok şeyi gitarist ve albümde aynı zamanda klavye ve bas gitarı çalan Magnus Karlsson’dan başkası değil. Albümdeki bütün şarkıları yazan kişidir kendisi.

Fantastik ve yer yer dini motiflerin enjekte edildiği projenin bu albümünde yer alan Copernicus isimli parça ise bilim – din arasında ince çizginin neresinde duracaktır bilemem ama parçayı dinlerken kendimizi gökyüzünde bulacağımız ve solo partisyonlarının araya girdiği noktada kendimizi evrenin merkezindeymişiz gibi hissedeceğimiz bir gerçek.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails