31 Temmuz 2009 Cuma

Arda Turan'ın Muhtemel Dönüşümü ve Kurulan Setler

(Sağ el aşağı yukarı hareket ettiriliyor, baskı uyguluyor)

http://gelgidersin.blogspot.com/ adresinde, Netanya maçında Arda'nın nasıl oynadığına dair bir video izledim. Ciddi anlamda Arda'da önemli bir dönüşüm ve değişiklik var. Orta sahada oynayamaz diyenlere tokat gibi bir cevap var orada. Çünkü Arda'nın sadece ortada oynadığı yok.

Arda her yerde.

Ortada, biraz ileride, sağ kanatta, sol kanatta, topun başında, korner köşesinde; kısacası sahanın her noktasında. Çünkü takımın serbest oyuncusu, lideri ve beyni. Kusursuz bir maç çıkarmış. Neredeyse sıfır hata ile oynamış. Öte yandan pres yapan bir oyuncu olduğunu da göstermiş. Geçmiş yıllarda belli bir süreden sonra oyundan düşen, genelde sol kanatta oynamasına rağmen yorulan Arda gitmiş, sahanın her yerinde olmasına rağmen sürekli koşan, hareketli olan, pasları toplayan, atağı başlatan ve yer yer pres yapan bir oyuncu kimliğine bürünüyor. Ayrıca aldığı topları kontrol edişi ya da İngilizce tabiriyle işin 'first touch' kısmını hiç zorlanmadan yerine getirişi, bir beyin oyuncusu olabilmenin öncelikli koşullarından biri. Günümüz futbolu bu tür yetenekli, mücadeleci, iş bitirici oyunculara çok ihtiyaç duyuyor.

Şu belli oldu ki Rijkaard ve ekibi Arda'ya resmen titriyor, şekilliyor ve yepyeni bir Arda yaratıyor. Arda artık sadece sol tarafta becerilerini gösteren, daha çok adam geçen ve gol noktalarında genelde fazla istatistik yakalayamayan futbolcu tipinden uzaklaşarak sonuca giden bir beyin adamı şekline bürünüyor. Arda öğreticilerinin kıymetini bilmeli. Elano ile birlikte işi daha da rahatlayacak, daha verimli olacak diye tahmin ediyorum. Bu gidişle, Arda üstüne koymaya devam ederse 1-2 yıl sonra Galatasaray bu oyuncuyu elinde tutabilmek için ecel terleri dökecektir. Bu efor devam eder ve üstüne koyarsa, Rijkaard'ın dönüştürdüğü Arda Manu, Barca, Real, Liverpool gibi takımların ciddi anlamda isteyeceği bir adam olacak.


Son olarak Galatasaray'ın duran toplarda neden ışık gösterdiği ve son maçlarda neden başarıyı yakaladığı belli oluyor. Korner vuruşlarında özellikle dikkat ettim; hem Kewell hem de Arda korner vuruşunu kullanmadan önce el ve kollarıyla bazı işaretler yapıyorlar. Bu durum, direkt basketbol ve voleybolun olmazsa olmazlarından biri olan 'set'leri aklıma getiriyor. Basketbol ve voleybolda bir oyun kuracağınız ya da bir hamle yapacağınız zaman parmak işaretleriyle arkadaşlarınıza nasıl bir oyun uygulayacağınız gösterirsiniz. Bu birbirinden farklı çok sayıda setlerden biridir ve bu setleri önceden çalışmış olan takım, ona göre pozisyon almakta ve kaslarını, dikkatini bu sete göre hazırlamıştır. Netanya maçında bu görüntüleri sık sık görmüştük. Korner öncesi Arda ve Kewell arkadaşlarına hangi seti uygulayacaklarını gösteriyorlardı. Bazı duran toplarda sözkonusu set işaretleri kullanılmasa bile topun başında olan oyuncu ve diğer arkadaşları hangi hamleyi uygulacaklarını biliyorlardı. Bu ilginç anekdotu bir Rijkaard ve Neeskens farklılığı olarak notlara eklemek lazım.

5 yorum:

Burak Eren dedi ki...

Arda Turan için sürekli söylüyorum sol tarafta kalırsa ederi 20 milyon orta sahada Iniesta rolünde 40 milyon euro diye. Korner olayına gelirsek Galatasaray'da başarının bir numaralı anahtarı sanırım organizasyon olacak bu sezon. Atılan taça, kullanılan aut vuruşuna kadar.

Serapbenbuyrun dedi ki...

Kewell Arda paylaşımı yapılmıştır :p saygılarımla :D

Atilla Çelik dedi ki...

Arda'sı senin Kewell'ı benim! Hıh!

:)

mondo trasho dedi ki...

tam bir total futbol oyuncusu olduğunu kanıtlıyor arda...

Jordi Metal dedi ki...

Kornerlerde artık benimde dikkatimi çekmeye başladı bu el kol hareketleri.Ligde Erdoğan Arıca beyinli bir TD çıkıp 'Ne ulan öyle eliniz kolunuz oynuyo patlarım ağzınıza' demesin sonra :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails