4 Kasım 2010 Perşembe

Aghora: Çılgınlıkla Felsefe Arasında

Berkeley Müzik Okulu’nda hizmet veren gitarist Santiago Dobles, yanına gitarda Charlie Ekhendal ve vokalde kız kardeşi Danishta Rivero’yu alıp Aghora ismini 1995 yılında yürürlüğe soktu diyelim. Peki! Gelmiş geçmiş en teknik Death Metal gruplarından biri olan Cynic ve sonraki projeleri Gordian Knot’dan baterist Sean Reinert ve basçı Sean Malone, yazının girişindeki üç kişiyle bir araya gelirse, ne kadar sağlıklı bir şey bekleyebilirsiniz! Verilecek cevap, arıza ve sakat bir esere hazır olmamız gerektiğidir. Tahmin edileceği üzere çok progresif teknik bir metal müzik, caz etkisiyle etiketlenecektir: Aghora- Aghora.

Albümün farklılığı, çok inişli çıkışlı bir grafiğe sahip olması. Çünkü bazen parçalar sert gitar ritimleriyle başlayıp, hipnotize edici çılgın solo gitarlarla süslenirken, müzik bir anda durgunluğa girip, Klasik Müzik eğitimi almış soprano Danishta faktörüyle mistik bir ortama yatay geçiş yapabiliyor. Albüm yeri gelince taş gibi bir müziğe sahip, yeri gelince olabildiğince yumuşayıp felsefi boyutlara gidiyor. Albümde anlatılan şeyler manevi, felsefi ve dinsel öğelerle ilgili. Öz olarak Doğu felsefeleri (özellikle Hint felsefesi) çok baskın. ‘Satya’, ‘Kali Yuga’, ‘Jivatma’ ve ‘Anugraha’ gibi parça isimleri yeterince açıklayıcı. Parçaların derinliğini anlayabilmek, aynı zamanda söz konusu felsefelerin derinliğini anlamayı gerektiriyor.

‘Satya’ parçası Satragraha kavramından geliyor. Gandhi’nin 1919 yılında başlattığı, idareye karşı pasif ama barış ve sevgi dolu direniş programına karşılık geliyor. ‘Kali Yuga’yı ise bilmeyen yok gibidir. Hint felsefesinin en önemli öğelerinden biridir. Kozmoloji, hem uzayda hem de zamanda derinlik kazanmıştır. Her kozmik zaman, yaratılıştan yıkıma dek geçen zamanı kapsar ve bir dünya süresi olarak düzenlemiştir. Her ‘büyük çağ’ dört çağa yani yugalara ayrılır. Sonuncusu içinde bulunduğumuz çağdır, M.Ö.3102 tarihinden beri sürmektedir ve bu çağa Kali Yuga denmektedir. Bunun geçerli gerekçeleri savaşlar, felaketler, kötülükler ve çevremizde gördüğümüz erken ölümlerdir. Grubun ismi her şeyi açıklıyor. Çünkü Aghora, bir Hindu Tanrısı olan Shiva’nın ikizidir.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails