“Biz geçmişte yaşamış insanların söylediklerini ve eylemlerini bencilliğimizin önüne geçmek ve onların bilgisini emanet almak, sonrakilere emanet etmek için öğreniyoruz. Önyargılarımızı üzerimizden attığımız, eskilerin söylediklerini takip ettiğimiz ve diğer insanlara danıştığımız zaman rahatça, aksilikle karşılaşmadan yolumuza devam ederiz. Lord Nabeshima Katsushige, Lord Naoshige’nin bilgeliğini ödünç almıştır. Biz buna minnettar olmalıyız.”
Yamamoto Tsunetomo
“Bütün samuraylar askeri bilgilerini sonuna kadar kullanmalıdır. Ama ilgili bilgisini kötü manada kullanırsa nefessiz kalır. Meslektaşlarını hor gören biri hoş karşılanmaz. Yanlış düşünceler ruhları bozar ve yanlış yola saptırır. Gereğinden fazla söylevdense dürüst ve kusursuz (düzgün) olmak yeterlidir, ama o gerçektende başarmak için çabalamıştır ve kendi avantajlarını düşünmüştür. Yoksa sonuç, gerçek samuray ruhunun kayboluşu ve onun karakterinin kötüye gidişidir. Bir işe başlayıp asla işini bitiremeyen ve yarı yoldan dönenlerin sorunu yüzeysel eğitimlerinden kaynaklanan hatalardır. Ama onlar tüm sırları anlayana, sakin bir yaşam yaşayıncaya kadar azimle çalışmaya ve bilgilenmeye devam etmelidirler.”
Daidoji Yuzan
“Öğrenmek bir adamın yapraklı ve dallı bir ağaç gibi olmasıdır. Öğrenmek sadece kitap okumak değildir. Aynı zamanda öğrendiğimiz şeyleri kendi yaşantımızın yoluyla bütünleştirmektir. Sınıfı yada derecesi ne olursa olsun bir savaşçının evinde doğan birisi, askeri marifetlere ve sadakate tanık olacak, her gün onun resmi açıklamalarını dinleyecek, bir ayda otuz temel prensibi bilecektir. Eğer bir yılda 300 temel prensibi öğrenirse söylemek gereksiz ki, belli bir zamanın sonunda çok şey öğrenmiş olacaktır.
Böylelikle bir insan aklını üç bölüme ayırabilir: Kötü düşünceleri beyninden atmalı, iyi olan fikirleri almalı ve kendi bilgeliğiyle samimi arkadaş olmalıdır. Bu ilkelerle nüfuz eden akıllı adamı çağıracak ve şereflendirecektim.”
Takeda Shingen (1521-1573)
“Bir insan hayata ilk başladığı zaman her konuda bilgisizdir. Bilince sahip olmaz, engelleri göremez ve hiçbir konuda utangaçlık duymaz. Ama öğrenmeye başladıktan sonra ürkek, dikkatli olur ve bazı şeylerin aklını boğduğunu hisseder. Öğrenmeden önce kafasına buyruk dümdüz giderken bazı şeyler onu engeller. Öğrenmeye ihtiyaç duyar ama asıl konu köle olmamaktır. İstediklerini gerçekleştirebilmek için bir usta olmalısın.”
Yagyu Munemori (1571-1646)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder