9 Mart 2010 Salı

Kamikazeler Nereden Geliyor?


1259’da Moğollar Çin’i fethetmiş, gözünü Japonya’ya dikmiş ve Moğolların tehdit dolu mesajları o dönem Japonya’ya hükmeden Kamakura hükümeti tarafından görmezlikten gelinmişti. Bu durum, Moğolların Kubilay Han komutasında 1274’te Kyushu Adası’nı istila etmesine sebep oldu. Moğolların büyük deniz filolarına karşı uzun süre savaşıldı. Kamakura ordusunun yeterlilik gösterdiğini söyleyebilmemiz pek mümkün değildi ve fırtına, kasırga gibi kötü hava şartlarından kaynaklı olarak Moğol filosu geri çekilmek zorunda kaldı. Bu Japonya’nın tarih boyunca en şanslı olduğu durumlardan biridir ve eğer hava bozulup fırtına çıkmasaydı, o zamana göre modern Moğol ordusu karşısında Japonya’nın pek şansı olmayabilirdi.

1281 yılında Moğollar tekrar istila denemesine girişmiş, haftalar boyunca güçlü bir savunma sergilenmiştir. Moğollar yeniden kötüleşen hava şartları yüzünden geri çekilmek zorunda kaldı. Aslında Moğollar üçüncü istila denemesini düşünürken, Japonya’nın yüzeysel ve iklimsel olarak zor bir ülke olduğunu kavrayıp daha fazla problem yaşamak istememiştir.


İki savaşta da samurayların imdadına şiddetli fırtınalar yetişmiş, müthiş rüzgarlar ve dev dalgalar yüzünden Kubilay Han yönetimindeki Moğollar geri çekilmek zorunda kalmıştı. İşte samuraylar ikinci tayfuna “Kamikaze” yani “Tanrı rüzgarı ya da nefesi” adını vermişlerdir. Çünkü Moğolların saldırıları “İlahi fırtınaların” yardımlarıyla geri püskürtülmüştü. Bilindiği gibi Kamikaze terimi, İkinci Dünya Savaşı’nda intihar saldırıları yapan Japon savaş uçağı pilotları tarafından kabul görecekti.

Ayrıca samurayların Moğollarla tekne üzerinde göğüs göğse yaptıkları mücadeleler, en iyi öldürme aracının ok ve yay değil, kılıç olduğunu gösterecekti. Bu da kılıcı (daha doğrusu katanayı) en çok tercih edilen silah haline getirecekti.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails