23 Haziran 2011 Perşembe

Nazi Şifreleri ve Coventry’nin Feda Edilmesi


Almanlar tüm önemli mesajlarını şifreli gönderirlerdi. Bu şifreye Muamma denirdi. İngilizlerin bu şifreyi çözdüğünü bilmiyorlardı. Churchill'in adamları Coventry'nin bombalanacağını öğrendiler. Coventry'yi boşaltırlarsa Almanlar şifrenin çözüldüğünü fark edip değiştireceklerdi. Bu, Müttefiklerin savaşı toptan kaybetmesine yol açacaktı. Şehri boşaltmazlarsa yüzlerce masum erkek, kadın ve çocuk ölecekti.

Peki ne oldu?

Sırrı sakladılar. Şehri boşaltmadılar.

14 Kasım 1940'da Coventry tahrip edildi. 500 Alman bombacısı şehre 500 tonluk 150,000 bomba bıraktı. 568 insan öldü ve 400’den fazlası kötü bir şekilde yanarak yakacak odun gibi yığıldı. Şehrin en eski katedrali bile nasibini aldı.



Churchill birkaç gün sonra harap şehri dolaştı. Ne yaptığının farkında olduğu gözlerinden okunabiliyordu. Karanlıktı, büyülü gibiydi.

Bazen çok karanlık kararlar almak zorunda kalırsınız. Milyonları kurtarmak, savaşı kazanmak uğruna yüzlerce canı feda edersiniz. Zamanın devlet adamları için çok güç şeyler yaşanmış olsa gerek. Kolay mı? Saçma sapan meselelerden dolayı 50 milyon insanın ölümüne neden olmak ve bunun vicdanî muhasebesini yapıp yapmamak..

3 yorum:

Jordi Metal dedi ki...

Adolf Hitlerin Kavgam kitabı için Churchill 'Eğer Hitler'in 'Mein Kampf-Kavgam' isimli kitabını ciddiye alarak okumuş olsaydık, İkinci Dünya Savaşı'nın çıkmasına engel olurduk' demişti. Aslında en büyük pişmanlığı bu gibi.

Atilla Çelik dedi ki...

Adam bildiğin zırdeliydi ve delileri çok ama çok az kişi ciddiye alırdı :)

Jordi Metal dedi ki...

Orası malum adam kavgamın 3. paragrafında niyetini belli etmiş :)

http://hakanbaysal.blogspot.com/2009/08/adolf-hitler-kavgam.html

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails