27 Ağustos 2009 Perşembe

Eseri Başucu Kitabı Olan Kılıç Ustası: Miyamoto Musashi (1584 - 1645)


Meşhur bir kılıç ustası olan Miyamoto Musashi, Harima vilayetinde doğdu ve Sekigahara Savaşı’nda Ukita klanının askerlerinden biri olarak savaştı. Japonya’da tanınmış kitaplardan biri olan Gorin no sho (The Book of Five Rings – Beş Çember Kitabı) eserini yazmıştı. Kitabında, hakkındaki kısa bir biyografide kendisinden pek bahsetmemişti. Kendisini, teke tek dövüşlerdeki başarısıyla sınırlandırmıştı. 13 yaşındayken ilk rakibi Arima Kihei’i yendiğini iddia etmişti. Bu başarısının ardından Harima vilayetinin en güçlü dövüşçüsü unvanını kazandı.

1600 yılından sonra Kyoto’ya gitti. Kılıç ustaları eğitmekte işinin ehli olan Yoshioka Okulu’nda kılıç ustası olarak görev yaptı. Bu esnada girdiği 60 düellodan hiç yaralanmadan galip geldiğini yazmış ve iki elle kullanılan kılıçta daha usta olduğunu not etmiştir. Ayrıca bambu kılıçlarını öldürücü etki verecek şekilde kullanabildiğini eklemiştir.

1600 ile 1640 yılları arasındaki yaşamı efsane ile doluydu. 1614, 1615 yılında Osaka Kalesi savunmacıları arasında yer almış ve birçok kelle almıştı. Ayrıca 1638 Shimabara Ayaklanması’nın bastırılmasında yardımı dokunduğu söylenmiştir. Diğer taraftan Yoshikawa Eiji’nin yazdığı ünlü Musashi isimli romanında birçok önemli olay betimlenmiştir ve gerçeklik kurgusu temel alınmıştı. Eserde Yoshioka Okulu’nda yaptığı iki düello yer almıştı. Bu düellolarda Hozo-in baş rahibi ve ünlü mızrak ustası Inei ile başka ünlü kılıç ustası Sasaki Kojiro’yu yenmişti.

Ayrıca fazla bilinmeyen bir özelliği vardı ve resim konusunda yetenekliydi. Yaptığı eserler kendi portresi ve doğa manzaralarıydı. Musashi sert görünüşünü değiştirmiş olmalıydı! O, nadiren yıkandığını ya da elbise değiştirdiğini söylemiştir. Bu yüzden çirkin göründüğünü ifade etmiştir. Sasaki ile düello ettikten sonra tüm enerjisini kılıç ustalığı stilini mükemmelleştirmeye odaklamıştır. Artık zamanının büyük kısmını kılıç ustalığına, seyahate ve derin düşüncelere ayırmıştı. Böylece bir amacı olmayan samuray görüntüsüyle bir köşede yaşamını sürdürmüştü.

(Beş Çember Kitabı)


1640 yılında Hosokawa klanına hizmette bulunmayı kabul etmiş ve 3 yıl sonra Higo vilayetinde ünlü kitabı Gorin no sho (The Book of Five Rings – Beş Çember Kitabı) isimli beş bölümlük eserini yazmaya başlamıştır. 1645 yılının Mayıs ayında kılıç ustalığı üzerinde etkili olan eserini tamamlamış ve aynı yıl ölmüştür.

Miyomoto Musashi’nin kendisi ve söz konusu eseri o kadar meşhur olmuştur ki günümüzde kendisi ve eseri hala yakından takip edilmektedir. Musashi’nin söz konusu eserinde hünerli dokumalar mevcuttur ve Batılı ülkelerde ilginç hikayeler üretilmesinde çok etkili olmuştur. En azından, Edo dönemi kaynaklarında araştırmalar yapılırken Musashi’nin Sasaki ile düellosu araştırılmış, sorgulanmıştı. Çünkü bu düelloda gerçekleşen uzun bir hikaye vardır ve düelloda Musashi yalnız değildi. Kendisi yere düştüğünde onun arkadaşları Ganryu’yu öldürmüşlerdi.

1980’li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri, Musashi’nin kitabından yola çıkarak Japon düşünce sistemini görerek kendi düşüncesine dahil etmiştir. Bu kitap daha çok Amerikalı işadamları tarafından tüketilmişti ve kendileri için bir nevi rehber niteliğindeydi. Onlar belki de Japonya’nın bir kopyası haline gelecekti bazı noktalarda.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails