5 Mart 2010 Cuma

Believer - Müzikte Özgünlük


Heavy dünyasının genel görünümü içerisinde çok özel yere sahip olan ve yaptığı icralarla sonraki faaliyetlerin önünü açan bir çok grup söz konusudur. Bu gruplardan bazıları daha önce görülmemiş müzikal tarzlarıyla çığır açmışlar ve kendilerinden sonra gelecek bazı grupların önünü açmışlar, onları çok etkilemişlerdir. En azından etkileme süreçleri olmasa dahi ilklerin grupları olmuşlar ve bu konuda ata olma özelliğini çoktan hakketmişlerdir.

Chuck Schuldiner’ın kendisi ve onun grubu Death benim için nasıl her zaman tartışılmaz en önemli ve özel isim olmuşsa Believer da kendi iç dünyamda özel olarak saklı kalmış muhteşem bir gruptur.

Grubun asıl farklı pasajları nelerdir? Bütün albümleri ve özellikle en özel eserleri Dimensions albümü ile analizlenmesi daha güç bir yapıyı göz önüne koymuştur: Keman, çello, orkestral enstrümanlar ve soprano vokaller gibi. Soprano vokallerin yanında parça girişlerinde yer yer ürkütücü vahşi sesler de yer alıyordu. Teyatral, kaos ve karanlık ortamları çok iyi yansıtan atmosferin, muhteşem temiz gitar riffleriyle süslendiğini, keman, çello ve orkestral enstrümanların, bayan vokalin eşlik ettiğini aklınızda canlandırın ve gerisini siz düşünün. Bu denli orjinal bir yapıyı o zamanlar yakalamak çok güçtü.

1986 yılında kurulan Believer, bu tarz müzikal farklılığı uygulayan ilk gruplardan biri olmuştur. Akabinde onların tarzına benzer bir çok grup çil yavrusu gibi kurulmuştur. Günümüzde çok sevilen bir çok grup Believer’ın bizlere sunduğu lezzet tasından içmektedir.

İlk video Gone isimli bir parça ve ritim partisyonları ile müzikal göstergemi tavan yapmaktadır. İkinci parça ise sadece sopranonun ve bir çok orkestral enstrümanın kullanıldığı, 3:00 sonrası sürükleyici ritim gitar ve orkestral enstrümanlarla birlikte adeta coşan Dies Irea isimli bir klasiktir.



Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails