17 Şubat 2010 Çarşamba

Enemy Mine & Miki Mouse


1985 yılında “Enemy Mine” isimli bir sinema filmi vardı, “Düşmanımla Birlikte” Türkçe ismine karşılık gelen. Film bilim-kurgu filmi olarak sınıflandırılabilirdi ama filmi baştan aşağıya çizen şey, oldukça duygusal, insancıl olmasıdır. İnsanlar 21. yüzyılda uzayın bazı yerlerinde kanuni yollarla koloniler elde etmektedir.

Bir gün suratları bir kurbağaya benzeyen Drac denen uzaylı ırkla bir koloni üzerinde hak iddia ederler ve insanlarla drac’ler arasında bir savaş başlar. Bu savaşın birinde bir insan ile bir drac ıssız bir dünyaya düşerler. Sonra birlikte yaşamaya başlarlar.

Aralarında inanılmaz husumet, düşmanlık olan iki ırk arasında bir muhabbet kapısı açılır. Öyle diyaloglar vardır ki, göz yaşlarınız farkında olmadan yanaklarınızdan süzülür.

Bir muhabbette ise göz yaşlarınız kahkahaya dönüşür.

İnsanımız, balta yapmak için bir sopanın ucuna keskin bir taşı monte etmeye çalışır. Jeriba Shigan (Jerry) isimli Drac, Davidge isimli insanımıza “sen bunu Shimalayan’dan mı öğrendin” diye sorar. Davidge, onun kim olduğunu sorar ve dracler için bir öğretici, büyük bir adam, büyük bir Ata, bir yol gösterici olduğunu öğrenir. Dracler yol göstericileri ve atalarına çok bağlı bir kavimdir ve Shimalayan onlar için tanrı gibi bir şeydir. İnsanımız da, “hayır ondan öğrenmedim, büyük öğreticimiz Miki Mouse’dan öğrendim bunu” der. Jeriba’mız da “hımmm, Miki Mouse" diye kaba bir şekilde tekrarlar ve "onun ismini öğrendiğime çok sevindim” der.


Bir gün, drac’imiz ve insanımız birbirlerine çok sinirlenirler ve bağırmaya başlarlar. İnsanımız “shimalayan’ın Allah belasını versin,” diye dellenerek o da adam mı diye çıkışır ve saydırır da saydırır. Drac’imiz de dayanamaz ve asıl sizin Miki Mouse’unuz kahrolsun, o da adam mı, bizim yol göstericimiz onun eline verir çıkışına geçer. İnsanımız bu bedduayı aldığında gülme krizine girmemek için kendini zor tutar.

Filmin ilerleyen anlarında Drac, insana kendi öğretilerinin yer aldığı Talman isimli kitabı okuyabilmesi için ona Drac dilini öğretir. İnsanımızı bir gün Talman’ı Drac’e okurken görürüz. Şöyle bir yer geçmektedir: “Karşındaki en azılı düşmanın olsa bile, onun yaptığı kötülüğe kötülükle karşılık verme…”

İnsan, bunların kendileri için de geçerli olduğunu ve kendilerinin de böyle bir öğretiye sahip olduğunu, aynı öğretilere sahip olduğunu söyler.

Uzaylımız az ve öz cevabı yapıştırır:

“Gerçek gerçektir.”



Jerry: "It is no longer my life that matters. I am not fat, I am not lazy. Davidge... I await a new life."

Davidge: "Oh, my God... Oh, my God, are you telling me you're pregnant? You're a woman?"

Jerry: "Yes...Davidge."

Davidge: "So...you and me...we could have been fucking this entire time???"

2 yorum:

LLuvia dedi ki...

Yazına çok güldüm. En kısa zamanda indirip izleyeceğim :)) Hele ki son diyalog beni bitirdi. Erkek aklı bir anda başka şeye çalışsın yahu :p
Sevgiler

Atilla Çelik dedi ki...

O muhabbetin olduğu sahne muhteşemdi. Denis Quaid'in surat ifadesi falan öldürücüydü o esnalarda. Gerçekten çok etkinlendiğim bir film olmuştur. Konusu ve içeriği çok güçlü. İnsanlara tokat atar gibi ders veriyordu. Hem duygulandırıyor hem de gülmekten öldürüyordu. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails