23 Nisan 2010 Cuma

Çakma Değil Gerçek Kadın Savaşçı: Tomoe Gozen (1157? - 1247?)


Eski Japonya tarihinin bilinen ender kadın savaşçılarının en ünlüsü Tomoe Gozen’dir. Sayısız kadınlar ellerinde silahla arka planda kalmışken (örneğin kale savunmalarında yardımcı olarak), o bizzat savaşa katılan mükemmel bir savaşçıydı. Taira’ya karşı Kurikawa Savaşı’nı kazandıktan sonra Kyoto’yu kontrolü altına alan Minamoto Yoshinaka ile evlendi. Gempei Savaşı sırasında Taira klanına karşı cesurca dövüştü. Yoshinaka kendisinin lider olması gerektiğini ima etmeye başlayınca, Minamoto Yoritomo bir saldırı düzenledi. Yoshinaka ve Gozen, Awazu’da Yoritomo’nun savaşçılarıyla karşı karşıya geldi. Bu savaşta Gozen’in öldüğü söylenmektedir. Ama bilinen bir şey var ki, o da çok iyi kılıç ve ok ustası olması...

Tale of the Heike eserinde Gozen’den şöyle bahsedilmektedir: “Beyaz derisi, uzun saçları ve cezbedici özellikleriyle Tomoe çok güzeldi. Olağanüstü güçlü bir okçu ve kılıç ustasıydı. O, bin kişilik savaşçıya bedeldi. Ayakta ya da at üstünde şeytanı ya da tanrıyı karşılamaya her an hazırdı. Ne zaman bir savaş olsa, Yoshinaka onu ilk kaptan olarak göndermiş, güçlü zırhlarla donanmış, eline muhteşem bir ok ve büyük boy kılıç almıştır. Diğer savaşçılardan daha fazla yiğitlikler sergilemiştir.”

Heike Monogatari’ye göre Tomoe, Awazu Savaşı’nda öldürülmek üzere en yakından takip edilen beş kişiden biriydi. Kocası Yoshinaka ölümün yaklaştığını biliyordu. Bu yüzden onun kaçmasını istemiştir. Gozen, Minamoto savaşçısı Onda no Hachiro Moroshige’ye saldırmış, kafasını kesmiş ve doğu vilayetine kaçmıştır.

Bazı kaynaklar Tomoe’nin kocasıyla birlikte savaşta öldüğünü, bazı kaynaklar da savaştan sağ çıkıp bir rahibe olduğunu iddia etmektedir.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails