8 Nisan 2010 Perşembe

What's Heavy? (Bölüm I)


Heavy metal nedir? Çıkış noktası, etkilenme süreçleri nelerdir? Günümüze kadar nasıl gelmiştir, nasıl gelişmiştir ve ne gibi felsefi, sosyolojik, kavramsal geçişlere sahiptir?

Uzun bir geçmişe sahip olan Heavy müzik tarihinden, derinliklerinden ve içerdiği bir çok olgudan bahsedebilmek çok kolay olmasa gerek. Günümüzde bir heavy dinleyicisi Heavy Metal’i tepki, isyankarlık, baş kaldırma müziği olarak kabul edebilir. Ama her şey bununla sınırlı değil ve toplumsal bir müzik-kültür olan Metal müzik, toplumsal ve dünyevi değişikliklere göre doğumundan günümüze kadar sürekli değişime uğramış, kendisini geliştirmiş ve ihtiyaçlara cevap vermeye çalışmıştır.

Heavy metal sadece tepki müziği değildir. İçinde çok derin anlamlar da mevcuttur. Heavy metal iyi ve kötü ikileminin içinde sorgulamalar yaptığı gibi, bunların üzerine bireysel, toplumsal, mistik değerleri de ekler ve bir çok prensibi felsefesinde temel alır. Mistik, karamsar ve sorgulayıcı pasajlara o kadar kayar ki bu yüzden ölüm ve insanoğlunun eziyet çekmesi gibi konularda da çok etkin bir çizgi çizer. Bazen dinsel yönlere de kayarak, dünyamızda yaptığımız iyi şeylerden ödül kazanarak insanoğlunun ölümü sonrası bunun değerlendirmeye tabi tutulacak olmasına kuşku dolu gözlerle bakabilir. Toplumun belli bir kesiminin inançlara dikkat etmesi, öldükten sonra yaptığı iyi şeyler sonrasında ölümü bir zafer olarak görmesi, yeni bir hayat müjdecisi olarak düşünmesi gibi bakış açılarının ötesine giden Heavy müzik, yer yer yokçu ve hazcı düşüncelerin yanında, ölüm olgusunun getirilerini inkar edip bireysel rahatlığın merkeze alınması gibi kavramlar üzerinde özel tanımlandırmalar yapmıştır.

Aslında bu durum subjektif bir konudur. Herkes kendi kişisel görüşlerini bu müziğe enjekte etmekte ve bu görüşler onun sözleri, düşünceleri olmaktadır. Her ne söylenirse söylensin, Heavy Müzik temelde topluma zorla kabul ettirilmek istenen, onları koyunlaştıran kavramlara yönelik bir karşı duruşu da simgeler. Heavy müzik, popüler kültürün, yüksek tabakanın karşısında durarak daha alt tabakalar içerisinde doğmuş, toplumsal değişimlerin estetiklerini yakalamış, çeşitli sorgulamaları aktarmış, kendine özgü bakış açısını gözler önüne sermiş ve ortaya koyduğu yeni düzen, sistem içinde kendi özgür sesini ifade etmiştir.

Heavy müzik aslında hoşnutsuzluğun yoğun olduğu noktalardan yükselip yeni bir tarz olarak ortaya çıkmıştır. En önemli özelliği de müzikal anlamda çok gürültülü, yüksek sesli ve şiddetli olmasıydı. Tüm dünya üzerinde toplumları kasıp kavuran yanlış-baskıcı-faşist politikalar, hareketler ve hoşnutsuzluklar söz konusuydu. Bunlara ihtilaf etmek adı altında mantıklı bir biçimde müziğe güç vermek, şiddeti kendi dilinden anlatmak için uygulanan sert müzik yapısı çok doğal bir süreçti.

Dalgalanan, yükselen, değişken ritim anlayışıyla parlayan melodiler gürültülü ve sert olmasına rağmen harika bir ahengi oluşturuyordu. Bilinçaltına saklanmış duygu ve zekanın açığa çıkarak derin mesajlar içermesi, yenilikçi ama değişmez değerlere bağlanmış bir müzik olması, anlatılmak istenenlerin uygun bir müzikal dille anlatılması, uygun anlatım nesnelerinin doğru şekilde aktarılması ve her parçanın değişken geçişlerini gözler önüne sermesi bu müziğin en önemli farklılıklarındandır.

Rock müzik bu tarzın kökenini oluşturmuştu. Tutarlı sesler bütünü gürültüye dönüştürülse de bu geçiş süreci oldukça şiirsel olmuştur. Rock hikaye ise Heavy şiirsel bir hal almıştır. Çünkü bahsedilen şeyler yelpaze gibi genişlemiş ve daha derin tematik unsurlar sert şekilde aktarılmıştır. Rock müzikte bir şekil vardır ve bu şekil üzerinden, onun içinden şarkılar yazılır. Heavy müzikte ise her şarkının yapısını temel melodiler belirler.

2 yorum:

Mert Kuyumcu dedi ki...

Merhaba Atilla,

Etkileyici bir yazı daha yazdın "What's Heavy?" başlığı ile, sanırım 2.si de yakın bir zamanda gelecek...

Benim 'Ağır Metal'deki favorilerim Iced Earth, Iron Maiden, Blind Guardian, Savatage ve Megadeth diyebilirim. Tabii Metallica'yı saymıyorum bile.

Bu arada ben de anket tarzında bir şey yapmak istiyorum blogumda, nasıl yapılıyor öğrenebilir miyim?

Sevgiler.

Atilla Çelik dedi ki...

Merhaba Mert,

Ben favorilerimi saymayayım, profilimde görülüyor. :)

Anket açabilmen için "Özelleştir" sekmesine tıklayıp "gadget ekle" fonksiyonundan anket ekle bölümünü seçmelisin.

Saygılar...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails