21 Nisan 2010 Çarşamba

Fütürizm Mimarisi Bir Dahilik midir?



Fütürizm bilindiği üzere 20. yüzyılın başlarında doğmuş. Yeni yaşamı ve yeni yaşamın teknolojisini özne alarak tanımlayan, hareket ve dinamizme önem veren, geleneksel kuralları yıkma amacı güden bir sanat. Söz konusu akım mimari anlamda oldukça dikkat çekici. 1900'lü yılların başlarında bazı isimler örneğin 100 yıl sonra ne tür yapıların olabileceğine dair eskizler yapmışlardır. Teknolojinin doğru düzgün olmadığı bir dönemde bu tür bir hayalgücüne erişmiş olmak ilgi çekiciydi. Bu bağlamda tanıdık mimarlara ve eserlerine göz atmakta fayda var.

Angiolo Mazzoni

1920 ve 30'lu yıllarda zamanın ötesinde fütürist yapılar tasarladı.




Piyanoya benziyor değil mi?



Antonio Sant’Elia

Fütüristik mimarinin en bilinmesi gereken adamıdır. Hiçbir eseri gerçekleştirilememiştir. 28 yaşında 1.Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybetmiştir. Fakat yaptığı eskizler ve tasarımlarla, şaşılacak derecede haklı çıkmış, o zamandan 20. yüzyılın şehrini görebilmiştir.






Frei Otto

Münih Olimpiyat Stadı'nın meşhur asma çatısını bilirsiniz. Böyle ilginç bir eseri 1972 yılında tasarlamıştır.




Mathis Osterhage

Botek firmasına bağlı olarak yaptığı tasarımlar..






Jacque Fresco

Yarattığı Venüs Projesi ile alternatif bir yaşam biçimi ve kaynak kullanımı atılımını ortaya atmıştır. Yıllardır bu projeyi gerçekleştirmek için didinmektedir. Bu proje uygulanırsa kaynaklar daha az kullanılacak, dünyamız daha az kirlenecektir..












David Fisher

Dubai'deki Dinamik Gökdelen'i tasarlamıştır.

2 yorum:

Mert Kuyumcu dedi ki...

Merhaba Atilla,

İlginç bir konuyu ele almışsın. Yıllar öncesinde, Discovery Channel'da buna benzer projeleri seyretmiş ve 'vizyon' çalışmalarına hayran kalmıştım.

Bazen yazmaktan çok fotoğraf ya da grafik yayınlamak daha bir akılda kalıcı olabiliyor.

Kayıp Zamanın Peşinde'de neredeyse hergün bir konu yayınlayarak, beni blogunda sabit bir takipçin yaptın gibi geliyor... :)

Sevgiler.

Atilla Çelik dedi ki...

Merhaba Mert,

Hoş ve güzel düşüncelerin için teşekkür ederim. Zaten bu blogun ayrılmaz bir müdavimisin sen. Sürekli takip ettiğini farkettiriyorsun. Ben de mümkün mertebe çalışmalarını yakından takip ediyorum bilesin.

Sevgi ve saygılar..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails