24 Ocak 2010 Pazar

Secret – Müzik, Sevgi ve İnsan Armonisi


Müziğin ve hayatın pek çok şekli vardır. Farklı enstrümanlar kullanarak ve karıştırarak farklı duygular elde ederiz. Bu duyguların üzerine sırları, gizemleri ve akabinde gelen uyumu eklediğinizde her şey bir rüya ve şiir gibi gelir.

Öte yandan piyanonun şairidir Chopin. Neden? Çünkü yapıtları aynı şiir gibi akıcı ve zariftir. Tıpkı iki insanın paylaştığı saf sevginin yarattığı ahenk gibi.

Bazen insanlar müzik dinleyen ve dinlemeyen diye ikiye ayrılır. Müzik dinlemeyenlere farklı gözlerle bakılır. Ruhu ve ahenginden önemli parçalar eksikmiş gibi.

- Öyle arkadaşlar edinme. Sigara içiyorlar, müzik dinlemiyorlar.
- Müzik dinlemedikleri için mi kötüler?
- Elbette!


- Bunu dert etme.
- Nasıl etmem! CD’lerin yerleri değişmiş. Daha dikkatli ol. Yıllardır müzik dinliyorum. Genç insanlar bu kadar karamsar olmamalı.
- Karamsar değilim ben.
- Ne zamandır müzik dinlemiyorsun sen?
- Dinlemeseydim CD’lerin yeri nasıl değişmiş olurdu?



Saf sevgi hali nasıldır? Daha ilk görüşte sırlarla bezenmek, piyano tuşlarından kopup gelen melodilerdeki uyumun simetrik olarak iki saf sevgi sahibinin diyalog, şakalaşmalar, paylaşımlar ve sevgilerinde de söz konusu olması?

Hem müzikte, hem piyanoda, hem aşkta, hem de davranışta. Her şeyin temelidir belki de uyum. Bazen piyano düellosudur. Bazen zaman yolculuğu. Bazen içten bir bakış.

Chopin’in mükemmel eserler yaratmasının iç yüzünde aşkı yatıyordu belki de. On yıldır birlikte olduğu aşkı. Kimileri için kısa, kimileri için çok uzun.

2007 tarihli Secret isimli (orijinal adı Bu neng shuo de. mi mi) Hong Kong filmini izlerken neler hissettiğimi, neler edindiğimi, saf sevgi halinin ruhumda bıraktığı etkiyi ve o müzik cennetini nasıl anlatabilirim?

Bir film düşünün. Üstün yetenek ve duyguların birbirine karıştığı birbirinden dahi performanslarla kendinizden geçin. Aynı anlama yelken açacak saf sevgi hikayesine de. 4-5 dakikayı aşan piyano düellosuna kulak kabarttığınızda tamamen kilitlendiğinizi hissettiğiniz. İlgili performansları bizzat oyuncular sergileyince olduğunuz yerde kala kalıyorsunuz.

Filmin asıl kahramanı ve karakteri olan Jay Chou bu filmdeki performansını 28’inde sergiliyor. Gözlerinizi alamıyorsunuz. Bazen sırtını piyanoya dönerek tek eliyle çalıyor. Diğer eli sevdiğinin elinde kavuşması için. İnanılmaz hızlı ama bir o kadar göz kamaştırıcı. Yetmezmiş gibi aynı zamanda filmin yönetmeni olduğunu öğrenince iyice şaşırıyorsunuz. Gerçek hayatta piyano, gitar, çello ve jazz baterisi virtüözü.

Jet Li’nin Fearless isimli filmini bilirsiniz muhtemelen. O film için yazılmış olan muhteşem şarkı ve şarkı içindeki muhteşem bayan vokaller sizi kendinizden geçirmiş olabilir. Bu şarkının ve o vokallerin sahibidir Jay Chou. İrkiltebilir bu yönüyle. Bu ses bir erkekten çıkamaz diyebilirsiniz ama öyle.

Filmi izleyerek hayat, müzik ve saf sevginin armonisine tanıklık etmek elinizde. Harika manzaralar ve muzırlıklar da cabası. Hayat dolu ve kıskandırıcı.

http://www.imdb.com/title/tt1037850/




Aslında adı Sır olan bir filmin sırrını bozmamak lazım ama eğer paylaşmazsam dayanamam. Filmdei piyano düellosu. Jay Chou ekranda sağda olan piyanist, daha büyük görüneni. İlgili performanslar çakma değildir, bizzat kendi performansları...

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails