5 Mayıs 2010 Çarşamba

Quo Vadis


Kanada’nın metal arenasında farklı işlere imza attığı, patent sahip olduğu bilenlerin malumu. Ülkenin Quebec Bölgesi, adeta kaliteli gruplar cenneti. Bu gruplardan biri olan Quo Vadis, aslında bir çok kişi tarafından bilinen ama hak ettiği konumu nazarımca alamamış usta bir grup. Bunda, sürekli eleman giriş çıkışlarının bir etkisi oldu mu bilemiyorum ama bünyesinde oldukları plak firmasının pek güçlü olmaması etken olabilir. Böyle kaliteli bir grubun, daha büyük bir firmayla anlaşmaması kafalarda soru işareti yaratıyor.

Grubun isminde dini bir metine atıf vardır. ‘Quo Vadis’, İncil’de de geçen Latince bir cümle ve ‘Nereye Gidiyoruz?’ anlamına geliyor. Hz.İsa tarafından Aziz Pavlus’a söylendiği ya da tam tersi olduğu söyleniyor. İncil’de “Şimdiyse beni gönderenin yanına gidiyorum. Ne var ki, içinizden hiçbiri bana, ‘nereye gidiyorsun?’ diye sormuyor” şeklinde geçer.

1993 doğumlu Teknik Melodik Death Metal tabanlı yetenekli grup, üç albüm sahibi. Her albümde üzerine bir şeyler koyarak, 2004 tarihli “Defiant Imagination” albümüyle en olgun hallerine kavuştular. Türünün yetenekli ve teknik albümlerinden biri olarak dikkati çekiyor. Durmak bilmeyen, teknik, perdesiz bas gitar partisyonlarını duyar duymaz aklımıza gelen ilk isim Steve DiGiorgio oluyor. Şaşırmıyoruz! Çünkü o icra ediyor.

Yaratılan dünya gözyaşlarından inşa edilmiştir. Her türlü aşağılama mevcuttur. Cehennem yolu kaldırımlarının iyi niyetle döşendiğine dair alaycı bakış açısının ardından yaşamın hala devam ettiği, zincirlerin muhakkak kırılması gerektiği belirtilir. Yaşam ve din arasındaki mücadele, bir çok insanın kendi içinde yaşadığı büyük bir çatışmadır. Adeta ölü adamın günlüğü çıkartılır ve yaşama sunulur.

Yaptıkları sanatın yüksek kalitede olduğunu söylemek mümkün. “Defiant Imagination” albümünün, Death grubunun son iki albümü “Symbolic” ve “The Sound of Perseverance” kalitesinde olduğunu rahatlıkla teyit edebiliriz. Aynı müziği yapıyorlar anlamında değil, ‘yüksek müzik kalitesi’ bakımından benzerlik var. Çok iddialı olacak ama, eğer bir sorun yaşamayıp uyumlu bir şekilde, yaptıkları müziğin üzerine eklemeler yaparak ilerleselerdi, Death grubunun ortaya koyduğu etkiye benzer potansiyeli gözler önüne serebilirlerdi. Altı yıldır stüdyo albümü çıkarmadıkları için... Olmadı.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails